neděle 7. srpna 2016

Strach jako palivo


Vztahy, finance, práce, zdraví, rodina nebo naše projekty, na to vše potřebujeme životní energii. Pokud naše energie dostatečně neproudí, pak se náš život začne rozpadat na všech úrovních. Proto potřebujeme mít neustále přístup k životní energii a největší zásobárnou životní energie je strach.

Strach je základní emoce, kterou všichni zažínáme. To jakým způsobem pracujeme se svým strachem přímo určuje kvalitu a velikost života, který žijeme. Když zažíváme strach, tak buďto se mu podvolíme a dovolíme mu zmenšit náš životní prostor, nebo mu čelíme, přetavíme strach v respekt a s respektem jdeme do akce udělat průlom a posuout naše hranice.



Kdykoliv pociťujeme strach, znamená to, že se přibližujeme k nějaké hranici. Někdy to může být hranice života a smrti, jindy hranice naší komfortní zóny a někdy hranice možného a nemožného.  Pocit strachu zvyšuje naši bdělost a ostražitost PŘED vlastní událostí, a pomáhá mobilizovat síly. Zajímavé je, že ve chvíli, kdy dojde k vlastní akci a jsme v tom, tak strach mizí, jednoduše pro něj není v pobíhající přítomnosti prostor.

Kdo má více energie - vítězí.


Strach představuje obrovskou zásobárnu naší životní energie. Kdykoliv jsme zažili strach a ustoupili mu, část naší životní energie ulpěla na tomto strachu. A ve chvíli, kdy se nám podaří učinit průlom, veškerá naše energie, která byla navázána na tento strach, se nám vrací zpět.
Ale pozor! Hranice nejsou jen tak. Na hranicích je nebezpečno. naše tělo ví, že kdykoliv se vydáte na hranici čeká vás buďto kolaps nebo průlom. Nic mezi tím není, v tomto neexistuje žádná zlatá střední cesta.

Průlom znamená, že se nám podaří prorazit domnělou bariéru strachu a veškerá enegie, která byla navázána na strach se nám vrací. Naše hranice se posouvají, zažíváme stav euforie, vyrsotli jsme.
Druhá strana průlomu je kolaps. Překážka byla silnější než my, naše hladina energie nebyla dostatečně vysoká a obrací se proti nám. Zažíváme zhroucení a bolest. Naše tělo si ji uvědomuje a pamatuje si ji. S každým dalším selháním je strach silnější a bolest větší. Každý další pokus od nás vyžaduje vyšší hladinu energie, abysme měli vůbec šanci prorazit skrz.

Strach je tedy dobrý sluha, ale zlý pán. Máme-li z něčeho strach, znamenáto, že nás tam čeká odměna v podobě životní energie a příležitosti k růstu. Důležité u práce se strachem je zapojit všechny tři části člověka: srdce, tělo i mysl. Nestačí jen o strachu přemýšlet, nebo ho prožívat. Pro účinou práci se strachem potřebujeme všechny tři části a udělat akci.

Ideální pro práci se strachem je firewalking - chůze přes žhavé uhlí. Firewalking je celodenní zážitkový a prožitkový seminář, kde člověka čeká jen minimum teorie a spousta akce. Vědomé zaměřování pozornosti, budování vnitřní energie, hraniční situace, ostré tvrdé i žhavé překážky, které slouží jako fyzické metafory pro tělo, na kterých si zapamatuje, jaké to je mít strach a přesto jít s respektem a důvěrou do akce a zažít průlom. Firewalking je skvělý nástroj jak pro jedince, tak pro malé i velké skupiny. Jde o prvotřídní transformační zkušenost, která dokáže odhalit silná a slabá místa a stmelit jednotlivce v silný tým. Jde o silný přechodový rituál a život člověka od této zkušenosti už není nikdy stejný.

Strachu se nikdy nezbavíme, ale je možné se s ním naučit pracovat a namísto brzdy z něj učinit palivo pro naplnění našich životních snů.

Žádné komentáře:

Okomentovat